För att underlätta tågluffandet för dig som ska ut på äventyr första gången så har vi här en liten lista på bra allmänna tips att tänka på.

Planera

Det är en stor frihet att tågluffa men lite planering skadar aldrig, det kan vara bra att i alla fall boka några boenden på förhand och att boka platsbiljetter på tågen. Platsbiljetter är absolut inget måste men ska man åka långa sträckor kan det vara skönt att veta att man slipper stå.

Resrutt & ekonomi

Det kan vara bra att ha lite koll på vart man vill åka innan man far iväg, åtminstone på ett ungefär. Man måste inte planera exakt resrutt och in i minsta detalj men det är ändå bra att veta ungefär vilka ställen man vill besöka. Något man absolut ska göra innan man åker är att lägga upp en budget för resan. Tänka efter hur mycket man vill och kan göra av med på varje ställe och vad för slag saker det egentligen är man vill lägga pengar på.

 

Något som kan vara bra att tänka på är att det är olika dyrt i olika länder och en del resmål har mer shopping och nöjen än andra. Så det kan vara bra att anpassa budgeten för varje ställe man ska till helt enkelt.

Avgångstider & övernattningar

Det är alltid bra att ha koll på tågtiderna från varje destination innan man åker, speciellt om man ska åka till destinationer där man inte är säker på att göra sig förstådd på engelska. Om man inte vill boka alla boenden i förväg så hindrar inte det att man har kollat upp några i förväg och tar med sig telefonnummer till dessa.

 

En annan sak som är bra att kolla upp innan man åker är ungefär vilka sevärdheter man vill se på dem destinationer man kommer att åka till. På det sättet slipper man ägna tid åt det när man väl är på plats och kan njuta av resan utan att stressa.

Att packa inför tågluff

Det allra viktigaste när man packar inför en tågluff är att man packar lätt, ta inte med dig allt för mycket och se till att du har en bra väska som är bekväm att bära. Det allra bästa är kanske en rejäl vandringsryggsäck och inte en rullväska med knaggliga hjul. Tänk på att inte ta med dig dina dyraste och finaste kläder, det kan vara svårt att komma åt och tvätta under resan och det kan bli så att du vill slänga saker som blivit allt för smutsiga.